Αρχική σελίδα αρχιτεκτονική τέχνες video τυπογραφία ακτιβισμός ημερολόγια εργαστήρια βιβλία σχέδια

ώσμωση 1
το λεωφορείο στην Ινδία
η ζώνη των υαλοστάσιων

Ήδη διασχίζουν ένα ορυζώνα, έξω από το λεωφορείο, κάπου στην εξοχή, στις ακτές της Νότιας ανατολικής Ινδίας. Πρίν την έξοδο, κράτησα την εικόνα του εσωτερικού του οχήματος, και έτσι, συγκράτησα τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος που διαπερνούν την ζώνη των υαλοστάσιων, κάποιους διαλόγους, μυρωδιές, ένα επιφώνημα, ένα κομμάτι προσώπου που, έτσι, συνδέθηκε μαζί μου για χρόνια.
Φτάνοντας στον Ινδικό Ωκεανό, στους μυθικούς και άγνωστους ναούς στο εσωτερικό του κρατίδιου Tamil Nadu*, στα δίκτυα των καναλιών, στην Kerala* και ύστερα, στο χρόνο ενός ζεστού ατέλειωτου απογεύματος, στα γιγάντια δίχτυα, στην παραλία, στο Kochi**.
Μετά από τέσσερα χρόνια, ένα απόγευμα, στην γενέθλια πόλη, θα επιθυμήσω τη διαδρομή. Τόσο ώστε να ετοιμαστώ και πάλι για να συναντήσω εκείνα τα τοπία. Χωρίς μια ακριβή κατεύθυνση, χωρίς καμμιά επιλογή για το σημαντικό και το ασήμαντο, χωρίς τον τρόπο εκείνο που μπορεί να απαλύνει την ανησυχία. Για την απεραντοσύνη, την απώλεια της ταυτότητας, την ανυπαρξία ενός σχέδιου για το επόμενο λεπτό μιας διαδρομής, για τις ώρες της νύχτας, για την ημέρα που δεν συνδέεται με ένα σκοπό, την πορεία μιας διέλευσης, την αναμονή μιας επίσκεψης. Για τις στιγμές εκείνες που θα καθρεφτιστώ στις φυσικές λίμνες και τις μεγάλες τεχνητές δεξαμενές νερού, στα μάτια και τις προθέσεις μιας ομάδας νεαρών παιδιών, το διακεκομμένο βλέμμα μιας μητέρας μπροστά στην είσοδο του σπιτιού της, την άτολμη χειρονομία που τερματίστηκε καθώς πέρασα μπροστά από τον φράχτη ενός αγροτικού σπιτιού.
Τι απελευθερώθηκε και τι συγκρατήθηκε σε αυτές τις στιγμιαίες συναντήσεις; Τι θα αποτελέσει το περιεχόμενο μιας παρατεταμένης διήγησης; Είτε εδώ, στη διάρκεια του δειλινού που διαλύεται στο βαθύ σκοτάδι, είτε εκεί, μακριά, στους τόπους όπου θα γυρίσω. Άγνωστος πιά. Φέρνοντας ένα μείγμα εμπειριών που διασπάστηκαν γρήγορα, ανακατεύτηκαν, χωνεύτηκαν. Με άλλες, είτε ισχυρές σαν την συντριπτική εικόνα που βγάζει τον εαυτό από την χωρική του θέση και τον τοποθετεί στη θέση της γέννησής της, είτε ασθενείς αλλά κατευθυντήριες προς τους τόπους με τους οποίους είναι συνδεδεμένες.

*: Tamil Nadu, Kerala: Κρατίδια στη Νότιο Ινδία.
**: Kochi: Πόλη της Ινδίας.

ώσμωση η : (φυσ.) το φαινόμενο κατά το οποίο μέρη ενός υγρού ή διαλύματος διεισδύουν σε άλλο το οποίο χωρίζεται από το πρώτο με μεμβράνη που επιτρέπει τη δίοδο στη διαλυτική ουσία όχι όμως και στη διαλυμένη· (πρβ. διαπίδυση < αρχ. ώσμός 'σπρώξιμο')

osmosis : (noun) Biology & Chemistry ...a process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one, thus equalizing the concentrations on each side of the membrane. •figurative the process of gradual or unconscious assimilation of ideas, knowledge, etc. : what she knows of the blue-blood set she learned not through birthright, not even through wealth, but through osmosis.