Αρχική σελίδα αρχιτεκτονική τέχνες video τυπογραφία ακτιβισμός ημερολόγια εργαστήρια βιβλία σχέδια

ώσμωση 2
οι κατασκευές στην Al Qãhira (Κάϊρο)
η εξωτερική τοιχοποιία

Οι κατασκευές, τα κτίρια που υψώνονται μεγεθύνοντας τον ιστό της εκτεινόμενης πόλης της Al Qãhira* ολοκληρώνονται με το γέμισμα του σκελετού στην εξωτερική περίμετρο με κόκκινο συμπαγές τούβλο. Η τακτοποίηση του εσωτερικού χώρου αποτελεί ευθύνη και μέλημα του ιδιοκτήτη κάθε διαμερίσματος.
Έτσι, προοδευτικά, σύντομα ή παρατεταμένα, θα επενδύσει με επίχρισμα τις εσωτερικές πλευρές της τοιχοποιΐας κρατώντας έξω τον άνεμο, τη σκόνη, τη ζέστη, τα στίγματα του φωτός από τα δεκάδες ανοίγματα μεταξύ των τούβλων που μεταμόρφωναν τις επιφάνειες του εσωτερικού σε ένα παράξενο είδος χάρτη, μια απεικόνιση ενός νυχτερινού ουρανού την ημέρα. Έτσι, ό,τι κερδήθηκε από τις ακριβείς παρατηρήσεις του ουρανού στα χίλια χρόνια που πέρασαν, ορίζωντας τα βήματα της αστρονομίας έως την εποχής μας, επιστρέφει ως μνημική διέγερση, ως οπτικό παιχνίδισμα, η υπενθύμιση των κατακτήσεων του νου που κερδήθηκαν σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.
Στα ανοίγματα, τα ξύλινα κουφώματα λείπουν.
Τα παράθυρα θα αργήσουν να τοποθετηθούν.
Έτσι, τα τυπικά της ζωής ταιριάζουν ακόμη με εκείνα της ζωής στην έρημο. Των σκηνών, των υφασμάτινων πετασμάτων. Του ανέμου που σπρώχνει συνέχεια την άμμο προς το εσωτερικό, στα υφάσματα, τα μεταλλικά και τα πήλινα σκεύη, στα σώματα των ανθρώπων.
Σε αυτόν τον τόπο ο κύκλος της θηριώδους ζέστης της ημέρας και της αέναης υποχώρησης στη δροσιά και το κρύο της νύχτας όρισαν ένα τρόπο και ένα δείγμα, ένα παράδειγμα για τα τυπικά της ζωής. Όρισαν τις ιδιότητες για την ημέρα και την νύχτα, την ανταμοιβή της αναμονής, τα ακριβή τυπικά της αλλαγής, της βύθισης του αρχαίου θεού Ρά** και του ερχομού του έναστρου ουρανού. Των κινήσεων και της παρατήρησής των αστεριών, της επινόησης και της ονομασίας των σύνθετων αστερισμών, της καταγραφής των τροχιών και των κωδίκων της επανάληψής τους, της αρίθμησης, της μέτρησης, της αναμονής των κύκλων κάθε εμφάνισής τους. Περνώ κοντά, ανεβαίνω, στα εσωτερικά των κτισμάτων. Τακτοποιώ μια σκέψη για το χώρο και τη ζωή. Τακτοποιώ τους ορισμούς αυτού του πεδίου γεγονότων, των αντιστάσεων, των υποχωρήσεων. Του πεδίου όπου, βαθμιαία, εγκαταλείπεται ένα αξιακό σύστημα και υιοθετείται ένα νέο, ορίζωντας νέα όρια, ανοχές, πειθαρχίες.

*: Al Qãhira: 'Η θριαμβεύουσα πόλις', το Κάιρο της Αιγύπτου.
**: Ra: Ο θεός Ήλιος με κεφάλι γερακιού.

ώσμωση η : (φυσ.) το φαινόμενο κατά το οποίο μέρη ενός υγρού ή διαλύματος διεισδύουν σε άλλο το οποίο χωρίζεται από το πρώτο με μεμβράνη που επιτρέπει τη δίοδο στη διαλυτική ουσία όχι όμως και στη διαλυμένη· (πρβ. διαπίδυση < αρχ. ώσμός 'σπρώξιμο')

osmosis : (noun) Biology & Chemistry ...a process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one, thus equalizing the concentrations on each side of the membrane. •figurative the process of gradual or unconscious assimilation of ideas, knowledge, etc. : what she knows of the blue-blood set she learned not through birthright, not even through wealth, but through osmosis.